Natuur

Natuur Gran Canaria

Bijna de helft van het eilandgebied – 667 km ² (42,7% van het eiland), is onder bescherming van het Rode Canaria de Espacios Naturales Protegidos (Canarische Eilanden netwerk voor Natuurlijk beschermde gebieden). Van de 146 beschermde gebieden onder controle van het netwerk van de Canarische eilanden archipel, in totaal 33 bevinden zich in Gran Canaria, is het de tweede meest beschermde eiland in de groep.

Er zijn zeven verschillende categorieën van bescherming:
– Zes natuurparken: El Brezal, Azuaje, Los Tilos de Moya, Los Marteles, Las Dunas de Maspalomas en Guigui (totaal 7,153.1 ha)
– Twee integrale natuurreservaten: Inagua en Barranco Oscuro (totaal 3.955, 5 ha).
– Twee natuurparken: Tamadaba en Pilancones (totaal 13.333 ha)
– Twee landelijke parken: Nublo en Doramas (totaal 29,893.4 ha)

Tien natuurmonumenten: Amagro, Bandama , Montañón Negro, Roque de Aguayro, Tauro, Arinaga, Barranco de Guayadeque, RiscOS de Tirajana, Roque Nublo en de Barranco del Draguillo (totaal 5,264.9 ha)
Zeven beschermde natuurgebieden: La Isleta (in de hoofdstad Las Palmas), Pino Santo, Tafira, Las Cumbres, Lomo Magullo, Fataga en Montaña de Agüimes ( totaal 12,680.9 ha)
Vier locaties van wetenschappelijk belang: Jinámar, Tufia, Roque de Gando en Juncalillo del Sur (in totaal 276,2 ha).

De natuur op Gran Canaria is overweldigend op sommige plaatsen. Dat zullen veel mensen die er geweest zijn en die de moeite namen om niet alleen het strand en de kustplaatsen te bezoeken beamen. Tegen wie er echt van wil genieten en het bekijken kan ik alleen maar zeggen huur een auto en ga er op uit. Met mijn auto- en wandelroutes kom je op de mooiste plekjes van het eiland en maak je de mooiste foto’s.
[table id=1 /]

Europa in het klein

Op sommige plaatsen waan je je ergens in Oostenrijk op een alpenweide tussen de bergen om nog geen 5 kilometer verder te denken dat je ergens de Pyreneeën aan het doorkruisen bent. Denk je in Maspalomas dat je in de Sahara beland bent, in het noorden van het eiland heeft het weer meer weg van een Frans of Italiaans landschap. Zie je de woeste westkust vanaf bijvoorbeeld Mirador de Balcon dan lijkt het of je aan de rotskust van bijvoorbeeld Noorwegen of Engeland staat. Aan deze veelzijdigheid dankt Gran Canaria de bijnaam van “Mini-Continent” of “Europa in het klein” en dat is zeker niet onterecht.

Naast dat de natuur zelf al de moeite waard is om een bezoek aan Gran Canaria te brengen is er ook nog de mogelijkheid om alles wat er groeit en bloeit in één dag te gaan bekijken in de prachtige tuin Jardin Canario. Deze tuin van 27 hectare groot is gratis te bezoeken en bied een overzicht van alle planten en bomen die op de Canarische Eilanden voorkomen. Netjes, overzichtelijk en met naambordjes is er niet alleen voor de liefhebber genoeg te zien maar is het er ook nog eens heerlijk wandelen.De tuin ligt langs de weg van Tafira Alta naar San Lorenzo, is dagelijks open.