Wandelen op Gran Canaria

Gran Canaria is een echt wandeleiland! Met kilometerslange bergwegen en paden in verschillende landschappen leent het eiland zich prima voor een dagje sportief bezig zijn. Om een indruk te krijgen van de wandelmogelijkheden die het eiland biedt zijn er verschillende schitterende wandelingen uitgezet die allemaal nauwkeurig zijn beschreven en up-to-date zijn in het boekje. Onder de tabbladen hierboven vind je een korte samenvatting van die wandelingen.

BELANGRIJK: De routes kunnen gedateerd zijn en dienen louter ter inspiratie. Maak gebruik van een officiele wandelroute. Neem altijd voldoende drinken en een kaart/GPS mee. Je bent zelf verantwoordelijk om de weg naar huis terug te vinden.

Wandelen in Agaete, Gran Canaria

Bij veel bezoekers van Gran Canaria is Agaete een van de bekendste plekjes van het eiland. Dagelijks gaan er excursies naar deze mooiste barranco van noord Gran Canaria welke standaard afgesloten wordt met een bezoek aan het restaurant Casa Romantico. Dat een bezoek aan de Valle of de barranco ook op eigen gelegenheid goed of zelfs beter te doen is mag duidelijk zijn. Alleen dan is het mogelijk om het bezoek te combineren met een schitterende wandeling. De wandeling die ik voor de site en het boekje heb gemaakt is een deel van een rondwandeling. Ik beschrijf alleen een gedeelte ervan omdat de Valle de Agaete vrij ver rijden is van de toeristenplaatsen en er ook nog tijd over moet blijven om de Valle zelf, Agaete en eventueel Puerto de Las Nieves te bekijken.

Barranco de Agaete
De wandeling brengt je vanuit de Barranco de Agaete via smalle paden omhoog tot op het gebergte Roque Bermejo, dit alles heel geleidelijk. Boven aan gekomen word je moeite beloond met prachtige natuurschoon wat veel weg heeft van Oostenrijkse bergweides en met de mooiste uitzichten over de Barranco de Agaete, over de Atlantische Oceaan waar je een paar keer per dag de veerboot van het eiland Tenerife ziet naderen om aan te gaan meren in Puerto de Las Nieves. En ook Tenerife is duidelijk zichtbaar bij helder weer.
Tip: bijna aan het einde van de Valle is een hotel met restaurant voor een smakelijke maaltijd met panorama-uitzicht!

Wandeling vanuit Cruz Grande, Gran Canaria

Deze wandeling die begint bij het Cruz Grande brengt je via de zuidkant van het Moro de La Cruz Grande gebergte via een kamelenpad naar San Bartolome de Tirajana om daar vandaan via een prachtige route tussen de pijnbomen door weer terug naar Cruz Grande te lopen. Hieronder staat een deel van de route zodat je een beetje een indruk krijgt van de wandeling. Voor de volledige wandeling verwijs ik naar het boekje wat via mijn site te verkrijgen is.

Verslag van een wandeling vanuit Cruz Grande
….Al snel passeer je een wit bord waarop aangegeven staat dat je in het natuurgebied “Parque Natural Pilancones” bent.De onverharde weg is prima te bewandelen en je kunt hem ongeveer 8 kilometer blijven volgen totdat je weer eenzelfde bord tegenkomt van het natuurgebied. Dit bord staat bij de pas La Manzanilla. Dit is een schitterend punt voor een rustpauze en dat mag best even want je bent dan al iets over de helft. Op dit punt moet je een beetje opletten dat je het goede pad neemt. Je moet hier niet de weg vervolgen maar loop voor het witte bord langs het smalle pad op en volg dit smalle pad naar beneden. Je ziet het als je goed kijkt zo langs de bergwand links naar beneden lopen. Het begin van dit pad is niet zo gemakkelijk maar dat is maar even, na ongeveer 1 kilometer wordt het alweer wat beter. Dit pad is wel het mooiste stuk van de wandeling. Links van je passeer je indrukwekkende rotsformaties in alle kleuren en met een beetje geluk zie je er tussen de bergen zelfs een roofvogel vliegen. Na ongeveer 1,5 kilometer passeer je een bron met water wat drinkbaar moet zijn.

Een pittige wandeling vanuit Gui Gui

Dit is de zwaarste wandeling die ik gemaakt heb voor de site. Met een hoogteverschil van 700 meter en een lengte van 24 kilometer over smalle paadjes is het eigenlijk alleen voor de wandelaar met wat ervaring te doen. Het is ook een van de mooiste wandelingen die er te maken is. Het brengt je via een pad met schitterende uitzichten naar een bijna verlaten strandje wat je meestal helemaal voor jezelf heb en waardoor het alleen maar genieten is van de rust, de oceaan en de zon.

Verslag van een wandeling vanuit Gui Gui
Hieronder staat een deel van de route zodat je een beetje een indruk krijgt van de wandeling. Ga hier het pad op wat gemakkelijk te volgen is tot een droge bedding in de Cañada de Aquas Sabinas. Steek deze over en ga verder op het pad aan de linker bergwand van de Cañada. Het pad wijst zich tot de bergpas bijna vanzelf. Stop af en toe even om te rusten want je moet nog heel lang en heel ver. Al snel zie je rechts telefoonpalen staan en als één daarvan het pad kruist ben je al op ongeveer 50 meter van de bergpas! Na die laatste meters geklommen te hebben wordt het tijd om te genieten… Rust er goed uit en laat de prachtige uitzichten op je inwerken en geniet er van de stilte. Je hoort er, behalve je iets versnelde ademhaling na de klim, helemaal niets, zelfs geen vogeltje… waar vind je dat nog? In de verte zie je het uiteindelijke doel al liggen en boven de wolken zie je in de verte de top van de Teide op het buureiland Tenerife.

Na goed uitgerust te zijn kan je aan de afdaling beginnen. Ook het pad naar beneden is goed herkenbaar. Je ziet al snel in de diepte een houten huisje liggen. In dat huisje wat zich op ongeveer 60 meter hoogte bevindt woont een oude dame al haar hele leven. Na het passeren van dat huisje loop je het laatste stuk tussen het riet door met links een watervalletje. Waarschijnlijk zal je welkom geheten worden door twee hondjes die hopen dat je iets eetbaars voor ze mee hebt genomen.

Geniet er van het strand wat omringd wordt door hoge rotsen. Bij laag water kan je rechts om de rotsen heen ook Playa de GüiGüi-Chico bereiken. Is het hoog water dan zal je even moeten gaan zwemmen om het vanuit zee te zien. Probeer niet om er heen te zwemmen want de stroming kan verraderlijk zijn! Uitgerust? Dan gaan we weer terug want dat is ook weer ruim 2 1/2 uur. Het eerste stuk terug wordt aangegeven met witte pijlen op de rotsen. Bij een houten wegwijzertje met San Nicolas en Tasartico kies je uiteraard voor de laatste want anders ga je die avond je eigen bedje niet meer halen. Om te zien of het al opschiet naar de bergpas hoef je alleen de telefoonpalen maar in de gaten te houden.

Wandelen in Los Vicentes, Gran Canaria

Los VincentesWe ontvangen nog wel eens mailtjes met het verzoek om een wandeling in de buurt van de Playa del Ingles of Maspalomas waar men logeert.
Omdat het zuiden niet echt geschikt is om leuk te wandelen heb ik niet eerder aan dat verzoek voldaan. Ondanks dat er weinig wandelmogelijkheden zijn heb ik er voor mezelf mijn laatste verblijf toch een gemaakt en voeg die aan de andere wandelingen toe omdat er misschien toch wel interesse voor is. Helaas is hij alleen geschikt voor mensen die ervaring hebben met bergwandelingen. Mensen die denken de wandeling te kunnen maken op hun teenslippers of op die schoentjes met dat hakje die je zo leuk staan kunnen de rest van deze wandeling overslaan, zelfs sportschoenen zijn eigenlijk ongeschikt.

Wandelverslag Los Vicentes
Hieronder staat een deel van de route zodat je een beetje een indruk krijgt van de wandeling. Voor de volledige wandeling verwijs ik naar het boekje wat via mijn site te verkrijgen is.
De wandeling gaat door de bedding van Barranco de Los Vicentes, net buiten Playa del Ingles en geeft je een idee hoe het water vanaf de bergen naar beneden stroomt. Tussen rietkragen door baan je je een weg over keien en grind tot het keerpunt. Deels loop je terug dezelfde route omdat de barranco doodlopend is. Vanaf de grote rotonde in Playa del Ingles is de wandeling ongeveer 17 kilometer. Reken op ongeveer 4 á 5 uur wandelen, dit is afhankelijk van pauzes. Voor kinderen is deze route absoluut ongeschikt.

Loop Playa del Ingles uit via de wijk San Fernando. Eenmaal in San Fernando neem je op de tweede rotonde de weg richting Fataga, met het verkeer mee is dit de tweede afslag waar het witte bord “Fataga” staat. Steek net voorbij het hok de droge bedding over naar het pad wat voor het hok langs loopt en ga naar rechts. Het eerste stuk van de barranco wordt jammer genoeg door de locale bevolking gebruikt als vuilstortplaats. Wie daar over heen kijkt ziet meteen al prachtige rots wanden waar grote cactussen tegen aan te lijken geplakt. Door steeds in dezelfde richting te lopen kan het bijna niet mis gaan. Na aan je linkerhand een paar paaltjes met de letter C gepasseerd te zijn neem je het pad wat iets naar links gaat. Als alles goed gegaan is passeer je nu een soort van gedenkteken voor een verongelukte motorcrosser. Dit gedenkteken is herkenbaar aan de kentekenplaat die er bovenop staat. Na ongeveer 5 kwartier wandelen gaat het pad links iets omhoog en loop je in de richting van een grote rots die boven op de bergen staat. Het pad gaat al snel weer wat naar beneden terug naar de bedding van de barranco. Na het passeren van een paar meter hek aan je linkerzijde staat er na een paar 100 meter een waarbij je een schuurtje passeert een splitsing. Het rechter pad gaat naar een huis, het linker uit rood zand bestaand pad gaat omhoog.

Je raadt het vast al, die moet je hebben. Het pad gaat erg steil omhoog en hier wordt dan ook je conditie even getest. Eenmaal boven ga je direct weer naar beneden, een andere mogelijkheid is er niet. Voor je in de laagte zie je een autowrak liggen. Het pad is niet overal even duidelijk door de beplanting maar wetende dat je beneden naast het eerder genoemde schuurtje weer in de bedding uit moet komen mag het geen problemen geven. Nog even dit, loop deze wandeling niet na langdurige regenval en uiteraard ook niet bij regen of als de voorspellingen slecht zijn.
De kans is heel groot dat je er niemand tegen komt dus ben je op jezelf aangewezen. Besef dat je nergens hulp kan vragen of krijgen en dat je telefoon het in de barranco niet doet!!!
Neem ook genoeg te drinken mee want is onder in de barranco vaak erg warm. Ondanks dat er veel mooiere barranco’s zijn wilde ik met deze wandeling tegemoet komen aan de verzoeken om dicht bij hotel of appartement iets van de natuur wandelend te bekijken.

Wandelen in en rondom Las Ninas

Wandelen Las NinasNa al die dagen het zwembad bekeken te hebben vanaf een ligbed gaan we met deze wandeling eens kijken wat er van de conditie is overgebleven, er zit een pittige klim in wat de ultieme test daarvoor is. Hieronder staat een deel van de route zodat je een beetje een indruk krijgt van de wandeling.

Onverharde weggetjes, Las Ninas
Na een paar honderd meter wordt de weg onverhard en ga je via die onverharde weg aan de overzijde van de barranco weer omhoog. Je loopt nu tussen de pijnbomen door langs de toppen van het gebergte Morro de Pajonales met een hoogte van 1429 meter. Volg deze weg ongeveer 45 minuten tot aan Cruz de La Huesita. Dit punt is te herkennen aan een weg waar een ketting over is gespannen en aan een bord met de tekst Proyecto Life. Neem die weg niet maar de weg die er links onderlangs loopt. Links daarvan zie je een trap waar we op de terugweg weer omhoog komen en wat de ultieme conditietest van je vakantie wordt. Volg de hiervoor genoemde weg. Na 20 minuten passeer je in een scherpe bocht een bergwand die na hevige regenval voor een paar dagen veranderd in een waterval. Na nog een bocht krijg je een schitterend uitzicht op het stuwmeer Embalse de Las Niñas. Dit wordt de bestemming van deze wandeling.

Wandelen las Palmas

Wie Las Palmas zegt denkt meestal aan drukte, aan verkeerschaos en aan bewolking. Toch is het zeker de moeite waard om eens in de bus (lijn 30 en 50) te stappen voor een wandeling langs de mooiste en interessantste plekjes van de stad. Zeker tijdens een verblijf in het toeristische zuiden is het een fijn uitje om eens te gaan kijken wat de stad te bieden heeft. Ik kan u verzekeren dat dit heel wat is! De mooiste manier om de stad te verkennen is door de wandeling die ik uitgestippeld heb. Die brengt je via de mooiste winkelstraat van Las Palmas naar de oudste wijk, Vegueta met de meeste bezienswaardigheden van de stad. Als grootste trekpleisters vind je daar de kathedraal Santa Ana waar een van de torens van te beklimmen is voor een prachtig uitzicht over de stad en het logeeradres van Columbus op zijn reizen, het Casa de Colon. Uiteraard is er nog veel meer te bekijken maar dat staat allemaal beschreven in de wandeling.

En verder?
Van Vegueta voert de wandeling je via mooie buitenwijken en parken naar het populaire strand van Las Palmas, het Playa de Las Canteras. Hier vandaan loop je via de haven, waarbij nog een mogelijkheid is om te shoppen in winkelcentrum El Muelle, en de wandelpromenade terug naar het beginpunt. Deze wandeling is uitermate geschikt om een goed beeld te krijgen van de hoofdstad van het eiland en zou een ieder eigenlijk moeten doen. Alles is er in verwerkt. Van musea tot strand, van cruiseschepen tot de kathedraal. Genoeg om een heel leuk dagje uit van te maken in je eigen tempo.

Wandelen in Tirajana, Gran Canaria

Dit is een van de mooiste wandelingen van de site, omdat er van alles te zien is onderweg. Van prachtige berglandschappen tot een snelstromende beek. Het is niet de gemakkelijkste wandeling maar misschien trekt dat je juist wel aan om er voor te kiezen. Hieronder staat een deel van de route zodat je een beetje een indruk krijgt van de wandeling.

Een wandeling in Tirajana
Ga niet over de stuwdam maar blijf links de onverharde weg volgen. De weg gaat vrij steil omhoog en blijft dat ook doen tot het eerste dorpje. Als je tijd genoeg heb en (na regenval) de waterval wilt bekijken passeer je de zijstraten rechts en neem je de weg naar links langs de stenen muur. Na ongeveer 200 meter hoor je het water al en kan je tussen de struiken en bomen door de waterval zien (in tijden van droogte is er geen waterval uiteraard).

Keer na het bekijken van de waterval om en ga terug naar het dorpje. Loop het straatje in langs de eerste huizen (vanaf de waterval dus de achterste rij huizen) en ga voorbij Ca Pepita Chil 8 links om het huis heen. Hier kan je de weg volgen die een stukje gemarkeerd is met stenen waarop rood fluorescerende verf is aangebracht. Na de laatste steen loop je naar het laatste huis wat je voor je ziet en ga daar voorlangs linksaf. Weer gaat de weg nu omhoog en is er alleen nog rust en stilte voor je. Blijf deze weg gewoon volgen, hou bij de bocht rechts aan. Daarbij passeer je een paar huizen, citrusbomen en een palmenoase. Ga na de palmenoase op een kruising rechtsaf. De weg loopt hier steil omlaag. Bij een huis in een bocht wat temidden van een wijngaard staat ga je links en neem je de weg die verhard is met beton. Rechts passeer je een waterbekken en een stuk of 6 kleine wijngaarden. Dit is een erg steil stuk. Op het hoogste punt aangekomen zie je de weg naar beneden al liggen, volg die tot net voor de weg waar je weer verkeer ziet rijden. Voor je zie je en groot groen schuifhek. Ga hier rechtsaf voor nog een extra rondje. Dat rondje is te mooi om het over te slaan!

De beroemde rots van Gran Canaria, Roque Nublo

Wandelen Roque NubloDeze tocht gaat naar de beroemdste rots van Gran Canaria. Beroemd, omdat waar je maar rijdt in het binnenland je hem kan zien. Het is mooi te combineren met Pico de Las Nieves, het hoogste punt van het eiland en het middelpunt van het Cumbre-gebergte. Ga vanuit Playa del Ingles richting Fataga en vandaar via San Bartolomé de Tirajana naar Ayacata. Op de splitsing die je daar tegenkomt kies je voor San Mateo. Je ziet nu elke keer weer de Roque Nublo of in het Nederlands de nevelrots.

Let goed op een parkeerterrein wat je tegenkomt en waar een handelaar met een bestelbusje plaatselijke lekkernijen verkoopt. Parkeer daar want om bij de top van 1813 meter te komen moet je het laatste stuk van ongeveer 40 minuten lopen. Het is niet echt een zware wandeling en heel leuk om even te doen. Geniet er van het fantastische uitzicht en de rust.

De Oostenrijkse bergen van Gran Canaria
Bij het dorp El Montañon ga je rechtsaf naar de Pico de las Nieves. Het is hier of je in Oostenrijk bent. In plaats van palmbomen vind je er alleen maar naaldbomen die tegen de berghellingen groeien. Als het bewolkt is ben je er niet in maar boven de wolken. Het is leuk om de wolken zo tussen de bergen te zien hangen maar het is niet zo gunstig voor het uitzicht. Als je op de Pico de las Nieves met een hoogte van 1950 meter staat kan je bij mooi weer zijn grote broer, de Teide, op het buureiland Tenerife goed zien. Die is 3718 meter hoog en daarmee de hoogste berg van Spanje. Met een goede verrekijker kan je sneeuw op de top zien liggen. Neem voor deze tocht wel een trui of jas mee want het kan er wel eens fris zijn op die hoogte.

Het prachtige Tauro gebergte

Montaña de Tauro is een deel van een gebergte van ruim 1000 meter hoogte en vraagt als het ware om er eens naar boven te wandelen voor prachtige uitzichten. Het is door iedereen te doen via niet al te moeilijke paden. Hieronder staat een deel van de route zodat je een beetje een indruk krijgt van de wandeling. Voor de volledige wandeling verwijs ik naar het boekje wat via mijn site te verkrijgen is.

De wandelroute van Tauro
Wandelen Taura Gran CanariaDit is het pad wat je moet nemen. Na 30 meter ongeveer is het pad niet helemaal duidelijk herkenbaar, houdt hier iets rechts aan en al snel zie je het pad weer. Nog eenmaal is het pad niet duidelijk, hou daar links aan en bedenk daarbij dat je onder de hoogspanningsdraden door moet.. Voor de rest van de wandeling is het pad wel duidelijk en gaat het steil omhoog tussen de pijnbomen door. Af en toe wordt de stilte op dit gedeelte onderbroken door stromend water wat een weg naar beneden zoekt.

Na ongeveer 1 uur lopen kom je op een splitsing waar twee richtingaanwijzers zijn geplaatst van de PR GC-45 route Voor een rondje om de linkerkant van de top neem je hier het linkerpad, voor de kortste weg naar boven ga je rechtsaf. Na ca. 8 minuten ben je (als je het rechterpad neemt) vanaf de splitsing boven op de 1214 meter hoge Montaña de Tauro en kan je genieten van de prachtige uitzichten. Volg je het pad nog iets verder tot het weer naar beneden gaat dan krijg je een mooi zicht op Puerto Rico en Puerto de Mogan. Als je het pad verlaat en je loopt zoveel mogelijk naar rechts (westwaarts) dan krijg je een schitterend uitzicht op Mogan, de Barranco de Mogan en de stuwmeren.

Authentieke schoonheid in Veneguera

Veneguera Gran CanariaNieuwsgierig naar hoe Playa del Ingles, Puerto Rico en Puerto de Mogán er ooit uit gezien hebben? Dan raad ik aan om de wandeling te gaan maken naar Playa de Veneguera! Doe dit wel snel want als het aan het eilandbestuur ligt was de bouw van hotels en appartementen er al begonnen. De bewoners hebben het tot nu toe tegen kunnen houden maar voor hoe lang.

Ontspannen wandelen in Veneguera, Gran Canaria
Het is een vrij gemakkelijke wandeling van over een voor het verkeer afgesloten weg met mooie beplanting er langs. Heen en terug is het ruim 11 kilometer wat te doen is in 4 uur totaal met alleen aan het begin en eind een aardige klim en afdaling. Deze wandeling is goed te combineren met een bezoek aan Puerto de Mogán voor degene die daar niet logeren.