Las Palmas

Las Palmas, de hoofdstad van het eiland, heeft best wel wat te bieden. De grootste Spaanse haven, een langgerekt strand, eeuwen oude kerken, kastelen en paleizen. Een bezoek is de stad zeker waard. Als je er naar toe wilt met de auto kies dan voor het weekeinde omdat het dan iets rustiger is of neem de bus. Hij brengt je tot in het centrum zonder verkeers- of parkeerproblemen.

Volksdansen

Loop vanaf het eindpunt van de bus (dat is het ondergrondse busstation waar bovenop op zondag tot 14:00 uur markt is) door het tegenover het busstation gelegen Parque de San Telmo en ga aan de achterzijde van het park rechts via de León Yastillo naar het Parque Doramas. Aan de linkerkant vind je achter het Museum Néstor het Pueblo Canario waar om 11:30 uur het volksdansen begint. Als je er een half uur voor aanvangstijd bent heb je in de meeste gevallen nog een zitplaats. Het volksdansen en de muziek is een mix tussen melancholisch en vrolijk. Echt heel leuk om mee te maken!

Kijk behalve naar het volksdansen ook even naar alle gebouwen om je heen. Dit Pueblo Canario is gebouwd in de stijl van een Canarisch dorp en dient om de originele architectuur van het eiland te bewaren voor het nageslacht.

Na het dansen weer even wat anders? Loop dan na Parque Doramas verlaten te hebben de León Y Castillo weer in richting busstation. Na ongeveer 40 meter kom je op een kruising met de Avenida de Juan XXIII. Ga hier linksaf en steek de Avenida Maritima over via het viaduct. Probeer niet om de zesbaans avenida over de weg over te steken want dat staat gelijk aan een zelfmoordpoging. Loop via de wandelboulevard zuidwaarts en geniet van de haven en het uitzicht. Kijk af en toe even over de balustrade en als je goed kijkt zie je op de betonblokken honderden krabben zitten. Wandel tot de eerste voetgangerstunnel en je bent weer bij het busstation.

Vegueta, Las Palmas

De mooiste wijk van Las Palmas is zonder meer Vegueta en ook zeker een bezoek waard. Loop het eerder genoemde busstation uit, steek recht over en loop door het Parque San Telmo. Ga aan de achterzijde van het park linksaf door de mooie en gezellige winkelstraat Mayor de Triana. Steek aan het einde van deze straat de drukke Carretera del Centro over en je bent in de wijk Vegueta.
Wandel gewoon eens door de straatjes en geniet van de huizen met de schittende houten balkons. Vergeet niet om even het Casa de Colón in te lopen. Dit museum gaat helemaal over Columbus en zijn reizen. Hij zou hier voor zijn reizen gewoond hebben.
Let bij het bekijken van de zeekaarten goed op de namen van de makers ervan. Je zal zien dat de Hollanders daar erg goed in waren. Vergeet ook niet om het gebouw zelf te bekijken!
Voor een leuke onderbreking is een bezoek aan de Cathedral de Santa Ana de moeite waard. Via de voorzijde van de kathedraal kan je de rechtertoren beklimmen. Gedeeltelijk gaat dat met de lift maar voor de mooiste uitzichten zal je voor het laatste stuk toch je benen moeten gebruiken. Dat wordt dan wel beloond met een schitterend uitzicht over de stad en oceaan. De kerk zelf is te bezichtigen door bij de toren weer naar buiten te gaan en twee keer linksaf te gaan om via de zij-ingang naar binnen te gaan.
[table id=1 /]
Catedral-Santa-Ana-Las-Palmas
Nog niet genoeg cultuur gehad? Gaan we ook nog even naar het Museo Canario. Vanaf de toren van de kathedraal heb je het misschien al zien liggen aan de linkerzijde. Het museum ligt achter het Casa de Colón maar de ingang bevindt zich aan de zijkant van het gebouw. Een bezoek waard is het museum zeker, al is het alleen al om eens te kijken hoe de oorspronkelijke bewoners, de Guanchen, hebben geleefd.

Heel bijzonder is de zaal waarin te zien is hoe de Guanchen met de overledenen om gingen. In dezelfde zaal staat ook een vitrinekast van ruim 2,50 meter hoog en 10 meter lang die helemaal vol staat met schedels die in de loop der jaren bij opgravingen zijn gevonden. In de leeszaal van de bibliotheek rechts van de infobalie, net als bij Casa de Colón ook hier prachtige land- en zeekaarten. Er zijn helaas geen foto’s van het museum, omdat fotograferen er niet toegestaan is.

Om dit culturele dagje af te ronden moet je op de terugweg naar het busstation nog even wat drinken op het terras van Hotel Madrid aan het Plaza de Cairasco. Loop bij dit bezoek het hotel even in om het schitterende interieur uit circa 1920 te bekijken!

Wil je het bezoek aan Vegueta combineren met het volksdansen? Hou er dan wel rekening mee dat de kathedraal en de Museo om 14:00 uur dicht gaan op zondag. Daar staat tegenover dat je dan ook de zondagse bloemenmarkt kan bezoeken die in de straatjes is rondom het Casa de Colón. Beter is het om het in twee keer te doen zodat je ook nog kan winkelen in de Mayor de Triana.

Iets heel anders maar wel erg leuk voor een dag met wat wat minder weer is het Museo Elder. Dit museum van de wetenschap is het meest interactieve museum van Spanje en voor de schoolgaande kinderen echt fantastisch. Ondanks dat het grootste deel Spaanstalig is, is het natuurlijk fantastisch om zelf van alles te doen. Er staat zelfs een cockpit van Iberia. Het museum ligt in het Parque de Santa Catalina. Echt een aanrader! Het Museo Elder is prima te combineren met het nieuwe winkelcentrum El Muelle wat tegenover het Parque de Santa Catalina ligt aan de haven. Dit winkelcentrum bestaat uit verschillende verdiepingen en is goed voor uren winkelplezier. Vergeet ook niet om even rechts langs het winkelcentrum de haven in te lopen om daar de cruiseschepen die er bijna altijd zijn te bewonderen. De moeite waard hoor om even naar te kijken, voel jezelf even heel klein bij deze reuzen!

Openingstijden:

Museo Elder
Dinsdag t/m zondag 10:00-20:00 uur
In de zomermaanden 11:00-20:00 uur
Maandag gesloten

Museo Canario
Zaterdag en zondag 10:00-14:00 uur
Overige dagen 10:00-20:00 uur
Entree € 3,00

Casa de Colón
Zaterdag en zondag 09:00-15:00 uur
Overige dagen 09:00-19:00 uur
Entree gratis

Cathedral Santa Ana
Zondag 09:15-14:00 uur
Overige dagen 09:15-18:00 uur
Entree Toren € 1,50
Entree Kerk € 3,00

Winkelen in Las Palmas

Las-Palmas-winkelenLas Palmas heeft vele mogelijkheden om er heen te gaan om een dagje te winkelen, ik noem er hier een paar. Als eerst natuurlijk de winkelstraat van Las Palmas de León y Castillo Mayor de Triana. Hier vind je veel exclusieve winkels maar ook heel gewone winkels voor de iets minder gevulde portemonnee. Aan de straat Mesa y Lopez vind je het grote warenhuis El Corte Ingles wat te vergelijken is met bijvoorbeeld Vroom en Dreesmann en de Bijenkorf in Nederland. Wat een erg fijn winkelcentrum is voor een dagje slecht weer is Las Arenas (foto boven) wat naast het Auditorium Alfredo Kraus ligt bij het strand Playa de Las Canteras. Aan de andere kant van Las Palmas tegenover het Parque Santa Catalina ligt winkelcentrum El Muelle wat minstens net zoveel winkelplezier geeft. Ga eventueel met de bus naar de stad en kies daar voor de taxi, voor heel weinig brengt die je door de stad heen naar je bestemming. Als laatste nog een tip: bedenk verder dat je in een stad bent met alle positieve maar zeker ook negatieve dingen, met andere woorden: wees bedacht op zakkenrollers net als bij ons.