Feestdagen en Evenementen Gran Canaria

Januari:
· Nieuwjaarsdag op 1 januari.
· Straatoptocht voor Driekoningen (Epiphany) op 5 januari in Las Palmas de Gran Canaria, speciaal voor kinderen.
· Driekoningen en pakjesdag voor de kinderen op 6 januari.

Februari:
· Bloesemfestival van de amandelbomen in Valsequillo en
Tejeda. Men danst, maakt muziek en geniet van plaatselijke produkten.
· Eind februari en/of begin maart viert men op Gran Canaria uitbundig carnaval.

Maart:
· Feestdag ter ere van de heilige Jozef (San José) op 19 maart.

April:
· Dag van de Overwinning in de Burgeroorlog op 1 april.
· Op 29 april herdenkt men in Santa Lucia en in het rotsfort La Fortaleza de Ansite de inlijving van de eilandengroep onder de kroon van Castilië.

Mei:
· Dag van de Arbeid op 1 mei.

Juni:
· Sacramentsdag of wel Corpus Christi in Las Palmas de Gran Canaria en Arucas. Rondom de kathedraal zijn de straten bedekt met fraaie afbeeldingen, gemaakt van bloemen, gekleurd zaagsel, gekleurd zout en vulkanische as. De bloemtapijten verfraaien de route van de sacramentsprocessie op Sacramentsdag. In slechts enkele minuten worden de bloemtapijten door de wandelende gelovigen verwoest.

· Op 24 juni herdenkt men in Las Palmas de stichting van de stad. Op dezelfde dag viert men in Telde en Arucas het feest van St.-Jan.

Juli:
· Op 16 juli zijn de Fiestas del Carmen in Puerto de la Luz (haven van Las Palmas), Gáldar en San Bartolomé de Tirajano.
· 25 juli is de dag van de apostel Jakobus (Romeria al Senor de los Caballeros). Het wordt in Gáldar gevierd met muziek en
dans op het centrale dorpsplein. De volgende drie weken staan in het teken van dans, muziek en Canarisch worstelen.

Augustus:
· Op 4 augustus viert men in Agaete het Bajada de la Rama, een feest dat stamt uit de tijd van de Guanchen. Voor de komst van de Spanjaarden beklommen de Guanchen in tijden van aanhoudende droogte de bergen boven het plaatsje Agaete. Op deze bergtoppen woonden volgens de Guanchen de goden en dus was dit de aangewezen plek om de goden om regen te smeken. Op de bergen verzamelden zij jonge pijnboomloten. Vervolgens daalden zij in processie de berg af in de richting van de zee. Met de twijgjes sloegen zij op het water. Ook tegenwoordig dalen de pelgrims zingend en dansend de berg af. In de straten van Agaete sluiten zij zich aan bij de straatmuzikanten; gezamenlijk trekken zij naar de zee om het eeuwenoude ritueel uit te voeren. Het evenement is uitgegroeid tot een belangrijke trekpleister voor toeristen.
· Op 5 augustus viert men in Agaete het feest van de plaatselijke schutspatrones, het Fiesta de Nuestra Senora de las Nieves (Onze Lieve Vrouw van de Sneeuw). Het beeld van de schutspatrones wordt in processie uit de kerk en door de straten van het dorp gedragen. ’s Middags is er een optocht in klederdracht en offert men lokale produkten aan de beschermheilige. Op de 17e augustus brengt men het beeld van de schutspatrones terug naar de kerk.
· Maria-Hemelvaart viert men op 15 augustus. Het is een van de meest authentieke feesten op het eiland. De belangrijkste
viering vindt plaats in Guía; Maria is de beschermheilige van
(Santa Maria de) Guía.

September:
· Op 8 september viert men het feest vanOnze-Lieve-Vrouwe van de Pijnboom (Nuestra Senora del Pino), de beschermheilige van het bisdom Canarische Eilanden. In de nacht voor het feest (Fiestas del Pino) trekken honderden pelgrims vanuit de dorpen te voet naar Teror, het religieuze centrum van het eiland.
Tijdens het feest offeren pelgrims uit alle dorpen van Gran Canaria wagens vol lokale produkten aan de beschermheilige
wier beeltenis voor deze speciale gelegenheid voor de kerk van Teror is geplaatst. · Toen bisschop Delgado y Venegas in 1766 op Gran Canaria arriveerde ontdekte hij tot zijn afschuw dat de mannen en vrouwen van San Nicolás de Tolentino naakt in een meertje een bad namen. Woedend stootte hij alle inwoners uit de rooms-katholieke kerk. Sindsdien nemen de inwoners van San Nicolás de Tolentina ieder jaar op 10 september geheel gekleed een bad. De gebeurtenis staat bekend als het Fiesta del Charco.
Men looft een prijs uit voor degene die de meeste vissen vangt terwijl hij gekleed in het water staat.

Oktober:
· In Agüimes viert men op 5 oktober een feest ter ere van Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans (Fiestas de Nuestra Senora del Rosario).

U kunt in het dorp stokschermen, Canarisch worstelen en bloemgevechten gadeslaan.
· Op 6 oktober herdenkt men de overwinning van 6 oktober 1595 op de vloot van Francis Drake.
· 12 oktober is een nationale feestdag (Dia de la Hispanidad).

November:
· 1 november is het Allerheiligen.
· 2 november is het Allerzielen.
· In de maand november verzamelen voornamelijk oudere heren uit Teror zich om onder meer religieuze liederen ten gehore te brengen. Ze worden muzikaal begeleid door traditionele instrumenten. Al zingend trekken ze door de straten van het
stadje.

December:
· 6 december is de Dag van de Grondwet, een officiële feestdag.
· 8 december is de dag van Maria’s Onbevlekte Ontvangenis
25 december 1e kerstdag
31 december oudjaar