Gran Canaria

Gran Canaria

Gran Canaria is een eiland van de Canarische Eilanden. Het is gelegen in de Atlantische Oceaan, ongeveer op 150 kilometer afstand van de noordwestelijke kust van Afrika en ongeveer 1350 km van Europa. Gran Canaria is de tweede meest bevolkte eiland van de Canarische Eilanden na Tenerife. Gran Canaria is het perfecte eiland om uw vakantie door te brengen. Het is een veelzijdige bestemming om te kunnen genieten van de vele functies die normaal gesproken niet zo snel te vinden zijn in zo’n klein gebied.

Gran Canaria is een droomeiland voor strandliefhebbers, met prachtige stranden aan de heerlijke zon. De meest spectaculaire plek om te zonnebaden is Maspalomas met haar adembenemende zandduinen die u versteld zullen doen staan, terwijl de vriendelijke sfeer en duty-free winkels dezelfde vakantiegangers elk jaar terug mogen verwelkomen. Echter, het is niet allemaal zon en strand. Het eiland heeft een spectaculair bergachtig binnenland gevormd door oude vulkanische activiteit, welke zeker niet gemist mogen worden.

Weer Gran Canaria

De grootste natuurlijke aantrekkingskracht van Gran Canaria is het klimaat, waardoor het een ideale vakantiebestemming is voor het hele jaar. Op 47km, wordt het hoogste punt van deze circulaire eiland geaccrediteerd bij Pozo del las Nieves in het centrum, een piek die zich bij 1949 m/6431 m boven de zeespiegel bevindt. De hoofdstad is Las Palmas de Gran Canaria , hoewel in het algemeen eenvoudigweg aangeduid als “Las Palmas”.

Mini Continent

Gran Canaria wordt vaak aangeduid als een mini-continent, niet alleen vanwege de locatie tussen de drie continenten zelf, Afrika, Europa en Amerika, maar ook vanwege de variaties in het weer. Deze profiteert van de Golfstroom en de aard van het landschap rond het eiland. Het noorden is meestal kouder dan de soms vurige hitte van het zuiden. Binnen de regio’s, zijnde bergachtig, kan troebeler zijn en kouder met meer regen. De hoofdstad van Gran Canaria is Las Palmas. Het is gelegen in het noorden van het eiland en is tevens de grootste stad in de Canarische Eilanden. Het vormt een interessant alternatief voor toeristen die op zoek zijn naar het big city gevoel, een dagje winkelen of ontspannen op haar wereldberoemde stranden.

[table id=1 /]

Ligging Gran Canaria

Gran Canaria is een van de zeven (grotere) eilanden die samen de Canarische Eilanden vormen. Het zijn samen twee provincies van Spanje. De eilanden liggen op een afstand van ongeveer 150 km voor de Marokkaanse westkust in de Atlantische Oceaan. De afstand naar het Spaanse vasteland is ongeveer 1500 km. Vanuit Nederland is het ongeveer 4 1/2 uur vliegen en die tijd is goed voor 3700 km.
Gran Canaria heeft een oppervlakte van 1530 vierkante kilometer en is daarmee wat grootte betreft het derde eiland. Tenerife en Fuerteventura zijn groter. Met zijn bijna ronde vorm heeft het een kustlijn met een lengte van 236 kilometer en een doorsnede van 49 kilometer. Het hoogste punt van dit vulkaaneiland is de Pico de las Nieves met 1950 meter.

Bevolking Gran Canaria
Er wonen 700.000 mensen op Gran Canaria waarvan het grootste deel in Las Palmas.
Per jaar krijgen ze bezoek van 2,5 miljoen toeristen die, gelukkig voor de Canarios, niet allemaal tegelijk op visite komen. De bevolking is er vriendelijk en behulpzaam. Zeker als je laat merken dat je in ze geïnteresseerd ben en ook nog een paar woordjes Spaans spreekt. Een voorbeeldje: we stonden eens stil in de bergen om wat foto’s te maken toen er een auto bij ons stopte om te vragen of we soms pech hadden en of hij kon helpen! Heb je hier in Nederland wel eens langs de snelweg gestaan? Wie stopte er?

Flora van Gran Canaria
De natuur heeft er veel te bieden en het wordt dan ook niet voor niets een mini-continent genoemd. Je vindt er een verscheidenheid aan verschillende landschappen. Je kan er dwalen door de bergen maar ook door de nog aanwezige bossen bij de meren in het binnenland. Je kan er genieten van heerlijke lange zandstranden maar ook van steile rotskusten van meters hoog. Kortom, alles wat je voor landschappen in Europa kan vinden, is ook op Gran Canaria aanwezig. Voor wie er in geïnteresseerd is heeft Gran Canaria heel wat te bieden op het gebied van flora. Er komen op de eilanden meer dan 1500 soorten bomen, bloemen en planten voor waaronder zelfs soorten die nergens anders meer te vinden zijn.
Wat je er veel ziet zijn de vijgencactussen die vroeger gebruikt werden voor de kweek van cochenille. Dit zijn schildluizen waarvan men een rode kleurstof maakte.

Nu gebeurt dat niet meer omdat er chemische kleurstoffen voor handen zijn die veel goedkoper zijn.
Een andere bijzonderheid is de drakenbloedboom met zijn aparte vorm. Hij kan meer dan 1000 jaar oud worden en kwam al voor in de tijd van de Guanchen. Je vindt ze nog in sommige ravijnen (barrancos) in het zuiden van het eiland.
In de streek rond Galdar zie je veel bananenplantages. Dit zijn de Canarische bananen die een stuk kleiner zijn dan de soorten die wij gewend zijn maar de smaak is er niet minder om.

Fauna van Gran Canaria
Heel wat minder dan de flora is het gesteld met de fauna. Er komen wel erg veel vogels voor maar niet echt veel bijzondere. De wel bijzondere zijn onder andere de bruine kanarie en als je in de bergen aan het wandelen ben zal je er nog wel eens een torenvalk zien die op zoek is naar een hagedisje. Goed opletten is hierbij het motto om de mooiste plaatjes te kunnen schieten.

Wat reptielen betreft hoef je niet bang te zijn. Een slang zal je er niet tegen komen want die komen niet voor op Gran Canaria. Alleen enkele hagedissoorten waaronder de Canarian Lyzard waarvan hieronder een foto.

De zoogdieren die je er ziet zijn eigenlijk dezelfde dieren als bij ons met als extra de ezel die nog steeds in bergdorpen gebruikt wordt als vervoermiddel of als lastdier.

[table id=1 /]