Geschiedenis

Historie Gran Canaria

Gran Canaria is een van de grootste eilanden van Spanje. Ook van de Canarische Eilanden is het een van de grootste en vooral het populairste eiland. Qua oppervlakte doet Gran Canaria wel onder voor de Canarische Eilanden Fuerte Venturea en Tenerife. Gran Canaria ligt op ruim vier en een half uur vliegen vanaf Amsterdam. Afhankelijk waarvandaan je vertrekt in Nederland is het 3400-3800 kilometer vliegen naar Gran Canaria. Je landt op het vliegveld van Maspalomas. In totaal wonen er ruim 700 duizend mensen permanent op Gran Canaria. Tijdens de piekmaanden van het toeristenseizoen is dit vele malen hoger doordat er dan veel toeristen op het eiland zijn.

Gran Canaria werd bevolkt door de Canarii (Guanches), die mogelijk zijn aangekomen in 500 voor Christus. De Canarii noemden het eiland Tamaran. Na meer dan een eeuw van Europese (Frans, Portugees, …) invallen en pogingen tot verovering, werd het eiland veroverd op 29 april 1483, voor het Koninkrijk van Castilië, met de steun van koningin Isabella I. Een verovering die zich uitweidde tot een belangrijke stap op weg naar de uitbreiding van de verenigde Spanje.

De Guanches

Ten eerste, de oorspronkelijke bewoners van Gran Canaria zijn niet echt “Guanches”, want dat was de naam voor de oorspronkelijke bewoners van het eiland Tenerife. Europeanen, die op Tenerife belandden in de 15e eeuw, waren meer getint, krachtiger gebouwd met blauwe of grijze ogen en blond haar. Deze slanke eilandbewoners werden bekend als Guanches, de naam is afgeleid van “Guan” (man) en “che” (witte berg), een verwijzing naar de besneeuwde vulkaan Teide die het eiland domineert.

De oorspronkelijke bewoners van Gran Canaria, worden gewoonlijk aangeduid als ‘Canarii’, ‘Canarios’ of zelfs ‘Grancanarios’, maar om verwarring te voorkomen (Canarios kan ook betekenen de huidige bewoners van de Canarische eilanden) houden we ons aan Guanches. De Guanches hebben menig antropologen weten te intrigeren, omdat blond haar een zeldzaamheid is voor inboorlingen. Sommigen beweren dat ze verband houden met de Berbers van het naburige Marokko, die dezelfde fysieke kenmerken vertoonden. Geïsoleerd in hun eilanden bleven de Guanches onvermengd, oftewel ‘zuiver’ van ras tot de komst van de Europeanen. Anderen koppelen de Guanches aan de Cro-Magnon types die Portugal bewoonden rond 8000 voor Christus. Een andere theorie is dat ze de uitkomst zijn van een partij overvallen door de Vikingen. Nog een theorie is dat de vroegste Guanches afstammen van de Canarii stam, waarschijnlijk gerelateerd aan de Berbers.

De Guanches (uitgesproken als go-wan-chays) vochten fel met primitieve wapens, lansen, rotsen en een itenique, een steen gewikkeld in dierenhuid en gehanteerd als een foelie. De term Guanche kwam om te worden gebruikt voor alle mensen van de zeven Canarische Eilanden, hoewel niet iedereen in de beschrijving past. De Guanches leidden een primitief bestaan dat bestond uit eenvoudige landbouw, jacht en het verzamelen temidden van de grootsheid van de natuur. Hun voorouders kwamen door zee met gedomesticeerde dieren, geiten, varkens en honden. Ze dronken melk, gebruikten boter en genoten van een aantal vruchten. Ook genoten zij van geroosterde gerst , een bruine schotel die nog steeds geserveerd wordt. De vrouwen maakten aardewerk en versierden het met plantaardige kleurstoffen. Werktuigen werden gevormd van hout, steen en been. Sieraden werden gemaakt van schelpen en kralen, en tunieken en vesten van geitenleer of gevlochten biezen.

Na de inname van het eiland in de late jaren 1400 door de Spanjaarden en de oprichting van Las Palmas, wordt gemeld dat de naam werd veranderd in Gran Canaria, als gevolg van de waardering die de Canarii kregen in hun strijd om de invasie te weerstaan .

Helaas, als gevolg van de decimering van de inheemse bevolking in de strijd en de geleidelijke fusie met de bezettende volkeren en de daarop volgende, zijn er geen levende sporen van de trotse mensen van die tijd, hoewel kostbare Archeologisch vondsten ons het bewijs van hun bestaan en levensstijl heeft bewezen.